Joost Conijn Solo 3 maart - 6 mei 2007

 

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert een actueel overzicht van het werk van Joost Conijn. Het gecrashte vliegtuig, de auto op hout en vijf videofilms maken deel uit van deze eerste solotentoonstelling van Conijn in Nederland. Twee nieuwe films gaan in première: ‘OK-KUL 09’ (2006) en ‘Olland (2007)’.

 

Het adagium is doen. Helemaal gaan; een plan, een reis, een film. Bevlogen, bewust onbevangen. Joost Conijn (Amsterdam, 1971) plaatst een poort in de woestijn die automatisch opent als hij er met zijn auto opafrijdt. Stijgt met een zelfgebouwd vliegtuig [op] in de Sahara. Reist met een op hout gestookte auto door Rusland tot in de zone van Tsjernobyl. Filmt een jaar lang zijn buurkinderen aan de rand van de beschaving. Verbetert zijn vliegtuig, vertrekt voor een lange reis, en stort neer. Fietst door het Marokkaanse Rifgebergte met twee vrienden; ze worden warm onthaald en communiceren met handen en voeten over wat er in de wereld gaande is.
Het zijn doortastende observaties, grote vragen fysiek vertaald. Vanuit een kijk door het oppervlak van de gangbare beeldvorming heen. Met een onafhankelijke houding beweegt Joost Conijn zich door het leven en speelt het grote spel van de kunst. Met bravoure, en toch totaal gemeend.

 

Joost Conijn ging -na zijn eerste verre reis, per ligfiets door India- naar de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hij stelde zijn werk tentoon in onder andere Miro Foundation Barcelona, Lisson Gallery London, Ibid. Projects Vilnius, Manifesta Ljubljana, De Fabriek in Eindhoven.

 

Publicatie
Tijdens de tentoonstelling verschijnt bij Uitgever Valiz het boek ‘Joost Conijn, IJzer & Video’. Het boek wordt gepresenteerd door A.L. Snijders -de schrijver van ‘Belangrijk is dat ik niet aan de lezers denk’- op de opening van de tentoonstelling, 2 maart om 18.15 uur. Prijs € 29,50; ISBN 90-78088-04-4 (Nederlands); ISBN 978-90-78088-04-2 (Engels).

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Afdeling marketing en communicatie via telefoonnummer 010-44.19.561 of pressoffice@boijmans.rotterdam.nl.
Bij publicatie graag vermelden: www.boijmans.nl.